?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Arany Főnix

Üdv mindenki!

Kedves ismerőseim agyából a www.heliopath.extra.hu -n szerintem egy csodás ötlet pattant ki, gondoltam, megpróbállak titeket is arra csábítani, hogy vegyetek részt benne.

Íme, a kiírásuk:

Arany Főnix Díj


"Üdvözlünk minden érdeklődőt az első Arany Főnix versenyen. Ez a verseny kicsit más, mint az eddigiek, mégsem lesz idegen számotokra. Nem kell új történeteket írni, nem kell készülni semmivel, csak az eddigi ismereteitekre lesz szükség. Az ötletet az Oscar® adta, ami köztudottan a filmes elismerések legnívósabb díja.

Szeretnénk mi is rendezni egy ilyen díjkiosztót a Harry Potter univerzum történetei számára. Ez a verseny minden eddig született írás számára nyitva áll, legyen az bármely kategória, bármely párosítás, bármilyen műfaj, vagy bármilyen régi is.

Az alábbiakban láthatjátok majd, milyen kategóriákban lehet nevezni írásokat, de gondoljatok arra, hogy minden díjra csak az igazán érdemeseket jelöljétek. Olyan jelöléseket várunk, amik valóban kiemelkedőek valami miatt, legyen az egy jól eltalált fő- vagy mellékszereplő, egy egyedi ötlet, izgalmas jelenet, vagy bármi, ami a többi fölé emelheti az adott írást, vagy akinek ahhoz köze van.

Nevezhető bármely írás, ami 2008. december 31-ig jelentkezett valahol az első fejezetével, amennyiben folytatásos írásról van szó. A jelölések elküldésére egy hónap áll rendelkezésetekre. Amikor az egy hónap letelik, az összesítések alapján közzétesszük minden kategória legjobb 5 írását, amelyekre lehet majd szavazni. A jelölések és a szavazás technikai részleteit lentebb találjátok.

Reméljük, hogy nagy érdeklődésre tesz szert ez a kis ötlet, és bízunk benne, hogy az első alkalom egyben nem az utolsó is lesz, amikor értékelhetjük és elismerhetjük egymás munkáját.

Akkor hát kalandra fel!

Kategóriák, melyekben várjuk a jelöléseket:

Általános kategóriák:


1. Legjobb regény (ide tartozik minden több fejezetes történet)

2. Legjobb novella (ide tartozik minden egy részből álló írás)

3. Legjobb vers (ide tartozik minden rímbe szedett költemény)

4. Legjobb fordítás (ide tartozik minden idegen nyelvről átültetett történet függetlenül az eredeti nyelvtől, itt elsősorban a fordító munkáját vedd figyelembe, ne pedig az eredeti történet ötletét)

5. Legjobb író

6. Legjobb béta (a munkássága alapján megítélve, fő szempontként például a precízség)

7. Legjobb fordító (a munkássága alapján megítélve, fő szempontként például a fogalmazás mennyire magyaros és mennyire pontos)

Típus kategóriák:

1. Legjobb humoros történet (ide tartozik minden vicces írás)

2. Legjobb romantikus (ide tartozik minden szerelmi szál)

3. Legjobb továbbírás (minden olyan történet, ahol alternatív befejezésről olvashatunk)

4. Legjobb dráma (ide tartozik minden olyan történet, ami drámai, komoly, nyomasztó, misztikumokkal fűszerezett, horror, esetleg angst, dark, szóval a komorabb történetek kategóriája)

5. Legjobb slash/femmeslash (ide tartozik minden olyan történet, ahol azonos neműek közötti intim kapcsolatról van szó, illetve egyértelmű utalás történik)

6. Legjobb saját szereplős (ide tartozik minden olyan írás, ahol a főszereplő nem része az eredeti szereplőgárdának, vagyis az író fantáziájának gyümölcse)

7. Legjobb 18+-os történet (ide tartozik minden olyan történet, ami a legmagasabb korhatár-besorolást kapja erotikus vagy erőszakos tartalma miatt. Figyelem! Nem PWP!)

8. Legjobb songfic (ide tartozik minden olyan írás, amelyet valamilyen dal ihletett)

Szereplőkre vonatkozó kategóriák:

1. Legjobb férfi főszereplő (nem saját szereplő)

2. Legjobb női főszereplő (nem saját szereplő)

3. Legjobb férfi mellékszereplő (nem saját szereplő)

4. Legjobb női mellékszereplő (nem saját szereplő)

5. Legjobb saját szereplő (olyan szereplő, ami az író saját agyszüleménye, szóval HPs karakterek nem tartoznak ide

6. Legjobb canon páros (könyv-hű párosok, vagyis Harry/Ginny; Hermione/Ron; Lily/James; stb.)

7. Legjobb non canon páros (minden nem könyv-hű páros, vagyis Hermione/Perselus; Hermione/Draco; Luna/Draco; Lucius/Hermione; stb)

Egyéb kategóriák:


1. Legjobb akciójelenet (csaták és egyéb rizikós helyzetek)

2. Legjobb romantikus jelenet

3. Legjobb vicces jelenet

4. Legjobb házimanó-szerep

5. Legjobb alapötlet (itt az ötlet a lényeg, a megvalósítás nem számít bele a kategóriába)

6. Legjobb helyszín ötlete

Most pedig következzenek a technikai információk, amiket érdemes figyelmesen végig olvasni, mert csak ezeket betartva fogadjuk el a nevezéseket.

Először is, nevezni itt a fórumon lehet hozzászólásként a Nevezéseket ide! topicban, csak is a regisztrált felhasználóknak március 31. éjfélig (április elsejére virradó). A szavazás ezután fog indulni, és bővebb információ a lebonyolításról a Szavazatok ide! topicban lesz található.

A nevezésekről:

1. Csak 2008. december 31-ig publikált írások és ugyanezen dátumig legalább egy történetet publikált írók nevezhetők.

2. Minden kategóriába, csak az odatartozó írások/írók nevezhetők, szóval kérlek, ne nevezzetek egy novellát regény kategóriában és női szereplőt se férfi főszereplőnek…

3. Mindenki pontosan egyszer nevezhet, összesítve leadva a nevezéseit minden kategóriában, ahova szeretne jelölni, minden kategóriában pontosan csak egy történetet megjelölve és a nevezését később már nem változtathatja meg és nem egészítheti ki.

4. Minden nevezésnél meg kell adni a mű címét és az író (fordító) nevét. (Kivéve a legjobb író, fordító és béta kategóriát, ahol csak a delikvens nevét kell megadni.) Egy írás több kategóriába is nevezhető, ha beleillik.

5. A Szereplőkre vonatkozó kategóriáknál és a legjobb házimanó-szerepnél ezen felül meg kell adni a szereplőt is, akit jelölsz. Míg a párosításra vonatkozó kategóriáknál a párosítást is értelemszerűen.

6. Fordítást első körben a Legjobb fordítás kategóriában lehet nevezni. Lehetőség van ugyan arra is, hogy a többi kategóriában is jelöljetek ilyen történetet, de kéretik inkább a Fordítás kategóriát előnyben részesíteni.

7. Legjobb bétának csak olyan valaki nevezhető, aki publikált és nem saját történetet bétázik/bétázott.

8. Saját magát senki se nevezheti semmilyen kategóriában.

9. Nem kötelező minden kategóriába jelölni, de minimum 18 kategóriába beadott nevezés tekinthető csak érvényesnek. (Csak erősen ajánlott, mert ha nem érkezik elég szavazat egyes kategóriákba, akkor ott nem osztunk ki díjat.)

10. A Típus kategóriáknál kéretik figyelembe venni, hogy a nevezendő történet elsődlegesen milyen kategóriába tartozik, és abba nevezzétek csak (ha egy történetet nevezel a drámába a humorba már nem valószínű, hogy beleillik). A 18+os kategórián kívüli Típus kategóriákba is lehet 18as korhatárú és/vagy slash/femslash írást nevezni, de elsődlegesen nem olyan írásokat kéretik preferálni.

+1
Szeretnénk megjegyezni, hogy minket is lehet jelölni, ugyanis mindenkinek egyenértékű a szavazata, így hasonló eséllyel, de mi is szeretnénk indulni. ;)

Egy példanevezés:

Legjobb regény:
Ptyóka – Az a remek izé
Legjobb író: Ukmukfukk
.
.
.
Legjobb férfi főszereplő: Perselus – Mizéke Izébizé regényében
.
.
.
Legjobb helyszín ötlete: A százholdas kacsa farktoll vendéglő – Kiskukutyim Haddelhad című művében.


A munkánk megkönnyítése érdekében, kérlek, tartsátok meg a kategóriák sorrendjét.

Reméljük sok jelölés érkezik! :) Nevezésre fel!

Heliopath team (Macs, Nevotil és Tündibogyó)"Comments

( 8 comments — Leave a comment )
shanee74
Feb. 25th, 2009 07:01 pm (UTC)
Sziasztok! Tök jó az ötlet, de most így nagyhirtelenjében nem tudom, hogy össze tudom-e hozni a minimum 18 kategóriát. Nehéz lesz, de meg fogom próbálni! Egy kérdés: csak az 5 legjobb lesz feltűntetve minden kategóriában? Mert lehet, hogy a 6. helyezettől lefelé is esetleg lenne olyan (bár kétlem), amit nem olvastam.
Gratulálok, jó az 5let!
Shanee
banjuli
Mar. 4th, 2009 10:30 pm (UTC)
Szió!
Össze tudod, én bízom benned! Majd figyeld meg, hogy ha belegondolsz, gyorsabban meglesz, mint remélted.
Bár még én sem tartok sehol... De rengeteg időnk van.
A kérdéseidre nem igazán tudok válaszolni, nem hatásköröm, de javaslom, regelj a fórumon, aminek ott van a linkje. Mindenre választ kapsz, és nem utolsó sorban jó a társaság.
A gratuláció át lett adva az illetékeseknek.
pusz
banjuli
Mar. 4th, 2009 10:34 pm (UTC)
Jahh... *juli szétszórt* Minden egyes nevezést látsz majd, tehát böngészhetsz kedvedre, viszont összesítés után csak a leggyakoribb ötre lehet majd szavazni.
grayushu
Feb. 25th, 2009 09:26 pm (UTC)
Hali!
Tetszik az ötlet. Csak az a 18 kategória, azt nem tudom, hogy fogom összehozni. De azért megpróbálom. (Van rá egy hónapom. :))
banjuli
Mar. 4th, 2009 10:36 pm (UTC)
Szió!
Nekem is. ^^ A csajok zsenik.
Meglátod, menni fog, könnyebben, mint gondolnád.
Tényleg van rá elég idő, nem kell elkapkodni, az biztos.:)
hirannethhard
Feb. 25th, 2009 09:46 pm (UTC)
Nagyon szuper ötlet:)) A 18 kategória eléggé riasztó számomra is, főleg, mivel vannak olyan kategóriák amikbe ua. az írást jelölném. Elvégre az Oszkár díjátadón is előfordult már 11 díj ua. a filmre. Pl Titanik, bár ez egy szélsőséges példa volt:))) Azt hiszem ezt bemásolom a heliopath-ra is:)
hirannethhard
Feb. 25th, 2009 09:52 pm (UTC)
nem volt rá szükség, megelőztek:)
banjuli
Mar. 4th, 2009 10:37 pm (UTC)
:) Igen, másnak is eszébe jutott, ha megnézed az eddigi nevezéseket, van is rá példa, hogy egy művet többször jelöltek. Tehát csak bátran! ;)
( 8 comments — Leave a comment )

Profile

banjuli
banjuli

Latest Month

November 2014
S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Powered by LiveJournal.com
Designed by Tiffany Chow